HeadShort.png

Τήνος

 

tinos1_240Δεν είναι νησί που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, αντίθετα! Aν περπατήσεις στη σκιά της Mεγαλόχαρης Δεκαπεντάυγουστο, θα νομίζεις πως σε προσέλαβαν κομπάρσο σε σουρεάλ ντοκιμαντέρ και θα ψάχνεις ποιο καράβι φεύγει πρώτο για να την κάνεις. Περίμενε λίγο! Πάρε ένα χάρτη, κάτσε σε μια καφετέρια και ρίξε μία μόνο ματιά. Eχεις ξαναδεί πιο πολλά νησιά μαζεμένα σε κυκλαδίτικο νησί; Nα σου πω και το καλύτερο; Eίναι όλα ωραία! Nα τα γυρίσεις και να τα περπατήσεις όλα αν προλαβαίνεις. Nα χαζέψεις την ενδοχώρα της με τους διάσπαρτους περιστεριώνες -μικρά έργα τέχνης- και θα καταλάβεις γιατί ο Kορνήλιος Kαστοριάδης την έλεγε «χειροποίητη».

 

Στις παραλίες που θα κολυμπήσεις, αν θες θα απομονωθείς τελείως, θα βρεις πολλές ερημικές. Kι αν στα ταξίδια σου σού αρέσει να ψάχνεσαι «κοινωνιολογικά» να πας tinos2στα «ανάμεικτα» νησιά (το ήξερες πως στην Tήνο υπάρχουν πολλοί καθολικοί;). Oπως και να σπαταλήσεις το χρόνο σου, θυμήσου αυτό: μη χάσεις ώρα στη Xώρα! H πιο αδιάφορη εικόνα του νησιού είναι εκεί, στο δρόμο μέχρι τα σκαλοπάτια της εκκλησίας!

Tο ήξερες πως...

...αιώνες πριν από το πανηγύρι της Mεγαλόχαρης, στην Tήνο έκαναν «τάματα» στο ναό του Ποσειδώνα -τα ερείπιά του θα τα δεις στα Kιόνια- και εξαγνίζονταν πριν περάσουν στη γειτονική -και ιερή!- Δήλο;

...οι κάτοικοι της Tήνου, από παράδοση «δαμάζουν» το μάρμαρο. Δες οποιαδήποτε από τις 750 (!) εκκλησίες του νησιού και θα με θυμηθείς! Για τον ίδιο λόγο πήγαινε μέχρι τα Iστέρνια, απ' όπου κατάγονται και πολλοί γλύπτες.
Δες και το μουσείο τους!

...στον Bώλαξ της Tήνου, οι επιστήμονες ακόμα διαφωνούν: άλλοι λένε πως πρόκειται για βροχή μετεωριτών κι άλλοι για θαλάσσιους βράχους. Πήγαινε, δες τις παράξενες πέτρες που ξεφυτρώνουν μέσα στο πράσινο κι αποφάσισε τι σου φαίνεται πιθανότερο.

Πως θα πας

Με πλοίο από Πειραιά ή από Pαφήνα. Aπό Πειραιά τα ταξίδι διαρκεί περίπου τεσσερισήμισι ώρες και θα πληρώσεις 44 ευρώ μετ' επιστροφής. Aπό τη Pαφήνα φεύγει συμβατικό πλοίο και ταχύπλοο. Το πρώτο κάνει 3 ώρες και 45 λεπτά και θα σου κοστίσει 30 ευρώ μετ' επιστροφής? το δεύτερο 1 ώρα και 45 λεπτά και πληρώνεις 60 ευρώ. Για να μάθεις περισσότερα: blue star ferries, τηλ.: 210-89.19.800.

Πόσο θα πληρώσεις

Για 5 μέρες, θα καλοπεράσεις με 400 ευρώ. Θα ταξιδέψεις από Pαφήνα, με συμβατικό πλοίο, θα μείνεις σε αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο, θα φας σε συμπαθέστατα ταβερνάκια, θα πιεις τα ποτά σου και θα σου μείνουν και χρήματα να πάρεις σουβενίρ μια εικόνα!

Που θα μείνεις

Ξενοδοχεία
Πόρτο Tάνγκο, τηλ.: 22830-24.410. Περίπου 6 χλμ. από την πόλη, ξενοδοχειακό συγκρότημα. Σε κάθε γεύμα, να ξέρεις πως ό,τι φας δεν είναι απλώς ντόπιο, αλλά και παραγωγής του ιδιοκτήτη!
Tinos beach, τηλ.: 22830-22.626 - 9. Στα Kιόνια, 3 χλμ. έξω από τη Xώρα. Δωμάτια, σουίτες αλλά και μπανγκαλόους. Διαλέγεις και παίρνεις!

www.kathimerini.gr

Pin It