HeadShort.png

Η σωστή διατροφή για όσους αγαπούν το τρέξιμο

26 Μαρτίου 2019

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να αθληθείτε σε φυσικό περιβάλλον. Σε γήπεδα, άλση ή στο δρόμο, το τρέξιμο αποτελεί μια σταθερή και κλασική επιλογή από όλες τις ηλικίες και όχι αδίκως, αφού η βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, η απώλεια βάρους, η μυϊκή ενδυνάμωση και η ενίσχυση της καλής διάθεσης είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που προσφέρει.

Συνδυάστε το τρέξιμο με μία ισορροπημένη διατροφή και θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά.

Η ενυδάτωση είναι βασικό κομμάτι της άσκησης, τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν. Κατά τη διάρκεια της, το σώμα μας αυξάνει θερμοκρασία λόγω της παραγωγής ενέργειας και προκειμένου ο οργανισμός να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, παράγει ιδρώτα. Ο ιδρώτας αυτός δεν είναι τίποτε άλλο παρά υγρά τα οποία πρέπει να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε. Η παραγωγή του ιδρώτα εξαρτάται από το ρυθμό, που διατηρούμε κατά τη διάρκεια της άσκησης, από το χρόνο ολοκλήρωσής της, αλλά και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η σωστή ενυδάτωση έχει σαν αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση του οργανισμού, ενώ επίσης δρα προληπτικά ενάντια στις κράμπες και παρέχει καλή καρδιακή λειτουργία. Καταναλώστε περίπου 500ml νερού 1 με 2 ώρες πριν το τρέξιμο και φροντίστε να αναπληρώσετε τα υγρά, που χάσατε κατά τη διάρκεια, μετά το τέλος του. Το σκέτο νερό στο τέλος της άσκησης, οδηγεί σε αφυδάτωση, αφού αυξάνει την παραγωγή των ούρων. Γι’ αυτό το λόγο, συνδυάστε μαζί με ένα γεύμα, που περιέχει νάτριο ή πιείτε ένα ενεργειακό ποτό. Εάν η χρονική διάρκεια του τρεξίματος κρατήσει περισσότερο από 1 ώρα, τότε κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, φροντίστε να προσλαμβάνεται 150 με 350ml κάθε 15 με 20 λεπτά.

Η σωστή προετοιμασία πριν την άσκηση σε ό,τι αφορά τα γεύματα είναι σημαντική, καθώς θέτει τις βάσεις για έναν οργανισμό, που διαθέτει ενέργεια ώστε να πραγματοποιήσει την άσκηση. Κάποιο ελαφρύ σνακ, πλούσιο σε υδατάνθρακες, θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με ενέργεια, αφού αυτοί μετατρέπονται σε γλυκόζη, αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στο μυϊκό σύστημα και από κει παρέχουν ενέργεια. Έτσι, η αντοχή θα είναι μεγαλύτερη και η άσκηση θα ολοκληρωθεί πιο εύκολα.Επιλέξτε τροφές, που αφομοιώνονται εύκολα και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Συνδυάστε μαζί με κάποια πηγή πρωτεΐνης, ώστε να βοηθήσετε τους μύες να είναι δυνατοί όσο τρέχετε, και επειδή πιέζονται αρκετά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και επειδή θα τους βοηθήσει να επανέλθουν μετά την προπόνηση.

Όσο τρέχετε, εάν αυτό διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, φροντίστε να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό με επιπλέον ενέργεια, επιλέγοντας κάποιο ενεργειακό ποτό με υδατάνθρακες, κάποιο χυμό ή μια μπάρα. Γενικά, όταν το τρέξιμο διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα, πρέπει να λαμβάνετε κάθε ώρα 30 με 60 γραμμάρια υδατάνθρακα σε δόσεις.

Μετά το τρέξιμο, στόχος είναι η αναπλήρωση του γλυκογόνου που έχει χαθεί. Γι αυτό η κατανάλωση ενός καλού γεύματος είναι αυτό, που χρειάζεστε. Για κάθε κιλό σωματικού βάρους καταναλώστε 1 με 1,5 γραμμάριο υδατάνθρακα μέσα στην πρώτη μισή ώρα και 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για τις επόμενες 4 με 6 ώρες με συχνότητα γευμάτων ανά 2 ώρες. Παράλληλα, καταναλώστε 10 με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης μέσα στις επόμενες 1 με 3 ώρες από το τέλος της άσκησης.

Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα διατροφής με κανονικό φαγητό και περιορίστε τα διάφορα σκευάσματα. Με αυτόν τον τρόπο, προσλαμβάνεται πολλά και διάφορα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του τι ακριβώς καταναλώνετε. Δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, κρέας, φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν το καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Βρείτε αυτό, που σας ταιριάζει και υιοθετήστε το κάνοντας μικρές αλλαγές. Ιδίως αν συμμετέχετε σε αγώνες, μεγάλες αλλαγές πριν τον αγώνα, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα και μειωμένη απόδοση.

Καταγράψτε τα γεύματά σας. Έτσι, μπορείτε να ρυθμίσετε τις ποσότητες που καταναλώνετε, όπως επίσης, να παρατηρήσετε και την επίδραση των διαφόρων γευμάτων, πριν και μετά την άσκηση.

Μην στερείστε τίποτε. Το μυστικό για ισορροπία κρύβεται στην ποιότητα και στη ποσότητα. Όλα έχουν θέση στο πιάτο σας, απλώς μην υπερβάλλετε.

Φροντίστε το ντύσιμό σας, ώστε να μην αναγκάζετε τον οργανισμό σας να παράγει περισσότερη ποσότητα ιδρώτα από αυτήν που χρειάζεται. Εάν φοράτε ισοθερμικά ρούχα μία καλοκαιρινή ημέρα, δεν επιτυγχάνεται απώλεια επιπλέον λίπους, αλλά αναγκάζεται τον οργανισμό σας να φτάσει στα άκρα προσπαθώντας να διατηρήσει τη θερμοκρασία σας σταθερή.

Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι το τελευταίο αλλά εξίσου απαραίτητο βήμα. Η άσκηση δε θα πρέπει να εξαντλεί τον οργανισμό και εμείς θα πρέπει να του δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει. Οι ακραίες μέθοδοι δεν ωφελούν επιπλέον τον οργανισμό, αλλά επιτυγχάνουν αντίθετα αποτελέσματα.

*Τα άτομα, που πάσχουν από κάποιο νόσημα, θα πρέπει να συμμορφώνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πάθησή τους.

Μαργιάννα Μανώλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

https://www.pemptousia.gr

Κατάθλιψη: Ποιες τροφές την καταπολεμούν

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία. .......

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τον ρόλο της διατροφής σε όλο αυτό. Επειδή οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να αποφύγουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά και του στρες. Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές, λοιπόν, που θα μας φτιάξουν το κέφι;

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, λαχανίδα, όλα αυτά τα υπέροχα λαχανικά περιέχουν υπερβολικά πολλά θρεπτικά συστατικά για να σας φτιάξουμε μια πλήρη λίστα, και τα περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Γεμάτα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν την καλύτερη βάση για την σαλάτα μας, όπως και για ένα καθαρό μυαλό.

Καρύδια

Δεν μπορούμε να μιλάμε, όμως, για καθαρό μυαλό, αν δεν αναφερθούμε και στα λιπαρά οξέα ω-3, που τα βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στον βασιλιά των ξηρών καρπών (συγγνώμη, αμύγδαλο). Τα ω-3, εκτός του ότι παίζουν τεράστιο ρόλο στην προστασία της καρδιάς μας, έχουν μεγάλα οφέλη και για τον εγκέφαλό μας, ενώ πιστεύεται ότι η τακτική τους πρόσληψη μέσω της διατροφής μπορεί να προλάβει και τα συμπτώματα εκφυλιστικών νοσημάτων του εγκεφάλου.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι υπέροχο. Και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε ποτέ, επειδή αυτό το φρούτο ταιριάζει με πρακτικά οτιδήποτε, λόγω της ήπιας γεύσης του. Προσφέρει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες αλλά και ωφέλιμα λιπαρά, που ενισχύουν τον εγκέφαλό μας. Επίσης, είναι πεντανόστιμο και μπορεί να χωρέσει σε κάθε γεύμα της ημέρας. Να ξαναπούμε πόσο λατρεύουμε το αβοκάντο;

Μούρα

Blueberries, σμέουρα, βατόμουρα… Ό,τι μούρο και να επιλέξετε, τα οφέλη είναι (σχεδόν) τα ίδια: τεράστιες ποσότητες βιταμινών και ισχυρών αντιοξειδωτικών, εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες, εκπληκτική γεύση που μπορεί να ενισχύσει το πρωινό ή την σαλάτα μας. (Ή, για να σας δίνουμε ιδέες, τέλειο γλυκόξινο dressing για κάποιο κρέας.) Τα μούρα είναι από τις τροφές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αντιοξειδωτικά, συνεπώς αξίζουν περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

Διαβάστε επίσης: Υγιεινή διατροφή - Δίαιτα: Σνακ μόνο με 100 θερμίδες

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια βοηθούν την ψυχική μας υγεία με περίεργο τρόπο. Αρχικά, η χημική τους σύσταση βοηθάει στην σωστή λειτουργία της ινσουλίνης και προλαμβάνει την ανάπτυξη ανοχής σε αυτήν, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ελάττωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό παίζει ρόλο στην διάθεσή μας—όπως συνειδητοποιήσαμε όλοι μετά από υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Έπειτα, δρουν ως προβιοτικά, τα ωφέλιμα βακτήρια στα έντερά μας, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Γνωρίζατε εσείς ότι το 80-90% της σεροτονίνης του οργανισμού (του νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για την καλή, σταθερή μας διάθεση) παράγεται στα έντερα; Ναι στα μανιτάρια, συνεπώς.

Κρεμμύδια

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το κρεμμύδι, όπως και το σκόρδο. Είναι λαχανικά τα οποία περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που φροντίζουν για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος. Αν υπολογίσουμε, συνεπώς, την σχέση του συστήματος αυτού με την ψυχική μας υγεία, καταλαβαίνουμε γιατί το κρεμμύδι θεωρείται τρόφιμο για… καλύτερη διάθεση.

Ντομάτα

Η ντομάτα περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη πλευρά, περιέχει φολικό οξύ, που επιτρέπει την κανονική παραγωγή ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Σπόροι

Ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος είναι μικροί διατροφικοί θησαυροί. Περιέχουν ω-3, που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά επίσης είναι πηγές φυτικών ινών και πρωτεΐνης, πράγμα που τα κάνει στην ουσία μικρά, πλήρη γεύματα, και το ιδανικό σνακ κάθε φορά που νιώθουμε κουρασμένοι.

 

https://www.tilegrafima.gr

Υπερτροφές – σούπερ ξηροί καρποί

Σούπερ ξηροί καρποί: αμύγδαλα
Αμύγδαλα

Είδαμε τα σούπερ λαχανικά και όσπρια, είδαμε τα σούπερ φρούτα… σειρά έχουν κάποιες τροφές ιδιαίτερα αγαπητές που τις χαρακτηρίζει το γνωστό «μετά το ποπ δεν έχει στοπ» – σούπερ ξηροί καρποί. Παρέα με ταινίες στο σπίτι ή στο σινεμά, δίπλα σε ποτό, πρωταγωνιστές σε πάρτυ και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με την διασκέδαση αυτοί οι μικροί συνοδοί είναι πάντα εκεί. Πέρα όμως από την νοστιμιά του συνόλου, ανάμεσά τους υπάρχουν και οι σούπερ ξηροί καρποί που προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι σούπερ ξηροί καρποί αλφαβητικά:

Αμύγδαλα- Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο κι έχουν σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ βοηθούν και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχοντας μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών συνεισφέρουν στην μείωση των καρδιακών νοσημάτων.

Ηλιόσποροι -Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε, Β1, Β3, Β6, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κ.α., Ω-6 , Ω-9 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη. Βοηθάνε το νευρικό και το μυϊκό σύστημα, χαλαρώνουν τις ημικρανίες, τις κράμπες και γενικότερα τους μυϊκούς σπασμούς. Επίσης, βοηθάνε στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ παράλληλα διαθέτουν και σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
 
 


 
Καρύδια- Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο,κάλιο κ.α., βιταμίνες Ε, Β6 καθώς και Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων κι εγκεφαλικών επεισοδίων, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, του καρκίνου και βοηθούν αλλά και στη σωστή λειτουργία νεφρών και εγκεφάλου.

σούπερ ξηροί καρποί: κάστανα
Κάστανα

Κάστανα- Καλή πηγή πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων, περιέχουν βιταμίνες C, A και Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο. Θεωρείται επίσης καλή επιλογή γι” αυτούς που πάσχουν από διαβήτη, αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα πρασινόφυλλα λαχανικά, το οποίο σχετίζεται με τη σύνθεση DNA, των ερυθρών και βοηθάει στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο.

Κολοκυθόσπορος (πασατέμπος)- Περιέχει πρωτεΐνες, μεγάλη ποσότητα σιδήρου, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει από αρθρίτιδες και ενυδατώνει το δέρμα.

σούπερ ξηροί καρποί: κολοκυθόσποροι
Κολοκυθόσποροι

Μακαντέμια- Περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και πολλά άλλα. Έχουν υψηλή διατροφική αξία αφού έχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και ρίχνουν την «κακή» χοληστερόλη ενώ αυξάνουν την «καλή». Έχουν επίσης, σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και λόγω των φυτικών ινών τους βοηθάνε στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Φιστίκια Αιγίνης- Πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα και βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, διάρροιας κ.α. Επίσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β6, χρήσιμη στο νευρικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό, στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και Βιταμίνη Ε, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και δρα κατά του καρκίνου του δέρματος.

Φουντούκια- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σε μαγγάνιο, ιχνοστοιχείο που δρα αντιοξειδωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης ενισχύουν την καρδιά και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη.

σούπερ ξηροί καρποί: φουντούκια
Φουντούκια

Πάντα με μέτρο και με συνετή προσθήκη στο διαιτολόγιο μας, οι μικροί αλλά θαυματουργοί καρποί μπορούν να μας προσφέρουν πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Μεγάλο συν η νοστιμιά τους και η δυνατότητα να συνδυαστούν με γλυκά, αλμυρά, ζεστά, κρύα, ακόμα και με σαλάτες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες pandespaniκες προτάσεις μας (σε δημοσιευμένες συνταγές) με σούπερ υλικά για ορεκτικά, σούπες, κύρια πιάτα και επιδόρπια -είπαμε τα ξηροκάρπια είναι πασπαρτού. Η επόμενη στάση και τελευταία των σούπερ τροφών θα είναι τα σούπερ μπαχαρικά και βότανα, που πέρα από τον προσωπικό αρωματικό χαρακτήρα που δίνουν στα φαγητά, περιέχουν πολλά οφέλιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

http://www.pandespani.com

Τελικά, σε ποια ηλικία και πόσα γλυκά μπορούμε να δίνουμε σε ένα παιδί;


Ένα παιδί, τυπικά, λαμβάνει τη ζάχαρη που χρειάζεται ο οργανισμός του για ενέργεια, ούτως ή άλλως, από τα φρούτα. Τι γίνεται όμως με την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκά του εμπορίου; Όλοι ξέρουμε πόσο απολαυστικά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι αδύνατο να αντισταθούμε στη θέα ενός λαχταριστού σιροπιαστού ή ενός πλούσιου κέικ σοκολάτας ενώ αρκετοί, όταν θέλουμε αδήριτα γλυκό ή δεν είμαστε συναισθηματικά καλά, μπορούμε να καταναλώσουμε ακατάσχετες ποσότητες σοκολάτας, ακόμα κι αν είναι από το περίπτερο. Πότε, όμως, είναι σωστό για ένα παιδί να φάει ζάχαρη για πρώτη φορά, είτε από κάτι που φτιάξατε εσείς (κέικ, μπισκότα κ.λπ), είτε από ένα συσκευασμένο γλυκό/σοκολάτα/ κουλουράκι του εμπορίου; Να το καθυστερήσετε όσο περισσότερο γίνεται ή να του δώσετε αφού, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή θα έρθει σε επαφή; Πρόκειται για ένα ερώτημα που διχάζει και ταλαιπωρεί πολλούς γονείς. Όλοι ξέρουμε ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν κάνει καλό και, φυσικά, δεν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του. Επιπλέον, ο οργανισμός ενός παιδιού είναι σίγουρα πιο επιρρεπής στο να αρχίσει να ζητάει κάτι επίμονα αν του αρέσει (πόσο μάλλον αν του το απαγορεύσετε, όπου εκεί το γλυκό θα γίνει 80 φορές πιο επιθυμητό). Κατά 99% τα γλυκά (τόσο τα χειροποίητα, όσο και του εμπορίου) θα του αρέσουν. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, είμαστε γενετικά προδιατεθειμένοι να αγαπάμε τη γλυκιά γεύση. Γιατί; Οι ειδικοί ερμηνεύουν αυτή τη φυσική προδιάθεση για το γλυκό ως μια πρόνοια της φύσης, που θέλει να μας ωθήσει προς την κατανάλωση υδατανθράκων (που έχουν γλυκιά γεύση), οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να έχουμε ενέργεια και να διατηρηθούμε στη ζωή, και να μας προστατεύσει από τα πικρά, που είναι συχνά και τα δηλητήρια. Σε κάθε περίτπωση, οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να το καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται. Ειναι εύκολο; Όχι. Δε γίνεται να κρύβεσαι συνέχεια από ένα παιδί το οποίο, προφανώς, θα θελήσει να φάει αυτό που τρώτε κι εσείς. Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο των γλυκών, είτε επειδή κάποιος παππους/γιαγιά θα δώσει, είτε βλέποντας τι τρώνε άλλα παιδάκια. Τελικά ποια η θέση σας ως γονιός; Να κρύβετε τα γλυκά; Να τα δίνετε σε ελεγχόμενες ποσότητες; Ή μήπως να είστε λίγο πιο χαλαροί; Τι συνιστούν οι ειδικοί λοιπόν; Αρχικά, σύμφωνα με τον αυστραλό διατροφολόγο Jayta Szpitala, μπορείτε να ξεκινήσετε να δίνετε ζάχαρη γύρω στα 2 με 3 τους χρόνια. Η συνιστώμενη ποσότητα, μάλιστα, είναι 6 κουταλιές της ζάχαρης συνολικά ανά ημέρα. Τονίζει ότι αν ένα παιδί είναι κινητικό, μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό ως σνακ κάθε μέρα. Αν, πάλι, είναι περισσότερα κιλά από το «φυσιολογικό» επειδή δε μπορείτε να του στερήσετε το γλυκό αφού θα το θέλει ακόμα περισσότερο,μπορείτε να του δίνετε δύο φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε να μη δίνετε πάντα το ίδιο γλυκό, αλλά να το εναλλάσσετε (μια μέρα ένα σοκολατάκι, την άλλη ένα μπισκότο, την άλλη γιαούρτι με μέλι, την άλλη μια λεπτή φέτα ψωμί με πραλίνα φουντουκιού κ.τλ.) και πάντα να δίνετε μικρή μερίδα. Επιπλέον, αποφύγετε τα πολύ λιπαρά γλυκίσματα που υπάρχουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ, π.χ. με γέμιση ή επικάλυψη σοκολάτας (είναι γεμάτα θερμίδες και κακά λιπαρά). Προτιμήστε κάτι πιο σπιτικό και ιδανικά φτιαγμένο από τα χεράκια σας.
Πηγή: bovary.gr