Αναβολή-καταστροφή «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος» ( Β΄ Κορ. 6,2 )
Δημοσίευση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

 

Ενώ όμως ο Θεός μας καλεί σε μετάνοια και επιστροφή, ο εχθρός της ψυχής μας , ο διάβολος, με γλυκόλογα απατηλά μας προσφέρει το υπνοφόρο φάρμακο της αναβολής:
- Έχεις καιρό, είσαι ακόμη νέος!
- Γλέντησε τώρα τη ζωή σου κι όταν γεράσεις πλησιάζεις τον Θεό.
Αυτά κι άλλα παρόμοια λόγια αναβολής σφυρίζει στ’ αυτιά του ανθρώπου. Γιατί γνωρίζει την αξία της μετανοίας. Την πολεμά λοιπόν με λύσσα, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσον την αναβολή.
Αλλά η αναβολή είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Όχι μόνο από πνευματική άποψη, αλλά και από την άποψη της καθημερινής ζωής.
Μπορείς να είσαι βαριά άρρωστος και να αναβάλλεις την επίσκεψή σου στο γιατρό; Διακινδυνεύεις τη ζωή σου. Μπορεί να άρπαξε φωτιά το σπίτι σου και να αναβάλλεις την ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας; Θα μείνεις στον δρόμο. Μπορείς να βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και να αναβάλλεις την περικοπή των περιττών σου εξόδων; Θα καταστραφείς. Αν αναβάλλεις να ενεργήσεις στις περιπτώσεις αυτές, αποδεικνύεσαι άφρονας. Αλλά αφροσύνη απείρως χειρότερη είναι η αναβολή της θεραπείας της άρρωστης από την αμαρτία ψυχής μας. Διότι με την αναβολή της μετανοίας, παρατείνουμε το ψυχικό μας δράμα. Εξασθενίζουμε την αντίσταση του πνευματικού μας εαυτού. Αφήνουμε την καρδιά μας να πιέζεται από τις τύψεις. Και το σπουδαιότερο: διώχνουμε τη χάρη του Θεού και τις ευκαιρίες που Εκείνος μας παρουσιάζει κάθε φορά. Έπειτα με την αναβολή αφήνουμε άλυτο το εσωτερικό μας πρόβλημα. Και εκτιθέμεθα σε τόσους κινδύνους νευροπαθειών, εσωτερικών συγκρούσεων και διασπάσεων της προσωπικότητάς μας. Οι τύψεις που παρατείνονται και δεν σταματούν, φέρνουν μελαγχολία και υποσκάπτουν την υγεία, σωματική και πνευματική.
Έπειτα , αναβάλλεις γιατί σκέπτεσαι ότι είσαι νέος και έχεις καιρό. Ποιός σου είπε όμως ότι έχεις καιρό; Έχεις κάνει με τον Θεό κάποιο συμβόλαιο, ότι θα ζήσεις μέχρι τα γηρατειά; Ρίξε μια ματιά γύρω σου. Πόσοι νέοι της ηλικίας σου ή και νεότεροί σου εγκατέλειψαν τον παρόντα κόσμο πριν από την ώρα τους; Πόσοι πεθαίνουν καθημερινά πάνω στο  άνθος της ηλικίας τους; Η ώρα του θανάτου είναι άγνωστη. Μία καρδιακή προσβολή, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα δυστύχημα, μπορούν σε ένα μόνο λεπτό να μας αφαιρέσουν τη ζωή. Ο Θάνατος, όπως λέει το Ευαγγέλιο, έρχεται «ως κλέπτης εν νυκτί», σε ώρα που δεν το περιμένουμε. Η ζωή μας κρέμεται από ένα λεπτό νήμα, που μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή. Και τότε; Πώς θα παρουσιασθούμε ενώπιον του αδέκαστου Κριτή; Πώς θα σύρουμε μέχρι των ποδών Του το βαρύ φορτίο των αμαρτιών μας; Ενώ θα μπορούσαμε με τη μετάνοια και Εξομολόγηση, να έχουμε εξαλείψει την ενοχή και να αποθέσουμε το βάρος.
Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος για τον οποίο είναι επικίνδυνη η αναβολή. Αναβάλλοντας συνεχώς, διατρέχουμε τον κίνδυνο να πάθουμε ψυχική σκλήρυνση και αναλγησία, να αμβλυνθεί δηλαδή το ηθικό μας αισθητήριο. Να εξοικειωθούμε με το βόρβορο της αμαρτίας και να μην είναι πλέον εύκολη για μας η μετάνοια. Είναι φυσικό, η αμαρτία που επαναλαμβάνεται συνεχώς να εξασθενίζει σε βαθμό επικίνδυνο τις δυνάμεις της ψυχής. Η αμαρτία εισχωρεί τότε ανενόχλητα μέσα μας, καθιστά το εσωτερικό μας ράκος, υποχείριο του διαβόλου και την ψυχή μας δούλη του πλέον απαίσιου αυθέντη. Κι αν δεν έλθει η έγκαιρη –δια της μετανοίας- αποτοξίνωση, τότε η καταστροφή είναι σίγουρη. Θάνατος ψυχικός θα είναι το αποτέλεσμα των συνεχών αναβολών. Και υπάρχει φόβος, αφού μ’ αυτές περιφρονούμε τον Θεό, να μας αποδοκιμάσει κι Εκείνος, όταν αποκαρδιωθεί από την επιπόλαιη και επικίνδυνη τακτική μας.
Επικίνδυνη , λοιπόν, η αναβολή της μετανοίας. Και πλάνη, αλλά και τέχνασμα πανούργο του εχθρού της ψυχής μας, το «ες αύριον τα σπουδαία»…
…Τώρα είναι καιρός. Όχι αύριο. «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος». Το αύριο , όπως και το τέλος της ζωής μας , είναι άγνωστο και αβέβαιο. Αν αφήσουμε ανεκμετάλλευτο τον καιρό της χάριτος, διαπράττουμε ηθική αυτοκτονία…


Από το βιβλίο: «ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ»
Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
ΑΘΗΝΑ 2012
Εκδόσεις: “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

     
    The 'House of Christian Love" · Σύνδεσμοι · Επικοινωνία · Εκκλησ. Ημερολόγιον · Ραδιοφωνικοί σταθμοί
    Επιστοφή στην κορυφή Εκτύπωση άρθρου Αρχική σελίδα
_